Friday, May 8, 2015

when blogging mood is back

...... inilah jadinya hehehehe...

We continue with Charm2's demam story OK.
It started with Charm2's got fever on last week, tinggi jugak demam dia tu, brought him to the doctor (not her usual doctor la), done with blood test and luckily it was not dengue but viral fever, so we thought it can be settled with antibiotic.

With her usual doctor, she was never given the oral antibiotic (sebab budak kecik jangan dimanjakan sangat dengan antibiotik) but for this time, keadaan dia memang agak teruk, so we agreed on the antibiotic.

The fever was gone after that and we continue with the antibiotic for 5 days.
 Hari ke lapan, she developed fever again. Wohooo this is not good.
The next day, rashes were coming out from pelbagai sudut of her body. Satu badan bah... segala pelusuk timbul.

 Janganlah measles please..... chicken pox lagi matailah touch wood touch wood *ketuk-ketuk meja*
Tapak kaki tapak tangan semuanya kena...gatal dia bilang.
Memanglah gatal bah, tengok pun tau gatal... dia mula tergaru-garu macam monyet kena bagi belacan.


Being a worried mommy, I took leave and brought her to specialist. Doktor pun geleng-geleng kepala menambahkan debaran di dada. Tapi dia bilang could be the viral allergy. Apa tu? Eh ndak paham.
Mungkin juga dia alegik pada ubat yang diberikan. Must be the antibiotik la.
Kesian anakku.

No ubat given this time, only the calamine lotion to ease the kegatalan. Bila gatal sapu, dia komplen gatal jak terus sapu. Hah macam tu punya fobia mommy dia.
Lepas tiga hari macam OK sikit cuma dia masih lemah dan boleh ke sekolah dah.


 Charm2 di pagi hari selepas mandi dan pakai baju pendidikan jasmani hehehe....
Biarpun kurang sihat tidur mesti bergaya.
Eh eh adik at the background sibuk mo meniarap, good luck adik.
Adik teror meniarap seawal umur 3 bulan, cuma kepala belum berapa kuat mau diangkat.

Untuk kesihatan sekeluarga, mommy pun masaklah sup herba cina ni. campur manuk (ayam).


Sup semasa mommy berpantang ini juga bagus diaplikasikan kepada seisi keluarga. Sihat berkhasiat dan menambahkan tenaga.... dan juga susu badan. Baby Charlize is a fully breastfeed baby, lain kali kita story pasal breast feeding pulak kio.

OK next....


Kenal dengan buah pelik ini?
Ini adalah avocado dari Sabah hehehee.... teringin gila mo makan avocado but in KL yang ada cuma yang imported ones... dan tersangatlah terserlah kemahalan-nya. Nasib ada sepupu yang datang shopping di KL, jadi dia bawakan.

Sedap gila ok buah ni. Petua orang tua-tua, kalau mau dia masak cepat, masukkan di dalam timbunan beras, nescaya tidak menghampakan.

Memang betul pun... rasanya kalau dimakan begitu saja memangnya lemak tawar ndak berapa sedap, tapi improvise lah letak susu junjung... walllahhhh sedap macam mo hantuk kepala di tiang seri...

Improvise lagi letak milo... perghhhhhh!!! boleh lari sambil tarik2 lelehan hingus, sedap betul.

 Now you see....

Now you don't!

PERGHHH!!!

Hingga berjumpa lagi di lembaran yang akan datang.
Babai.


4 comments:

  1. The best buah avocado ni valerie...kalau buat jus lagi ummmps. Isi avocado yg ranum+fresh milk+honey....sedikit air mineral @ blend & sejukkan. Minummm...nyaman

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti saya cuba k... nampak avocado mmg x smpt buat apa2 sbb selamat masuk perut hahaha

      Delete
  2. Perhh kasi meleleh air liur saya...sedapnya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedappp Amie... sedap sangat ni hahah

      Delete